Sikker Chat

Ja, det er faktisk muligt. Du kan undgå at blive hacket, hvis du bare følger fem enkle råd. Hvis nogen truer med at hacke dig, så fortvivl ikke. De kan kun hacke dig, hvis du på en eller anden måde selv giver din kode væk, eller modtager keyloggere. Husk, det er lige så vigtigt at passe på koden til din mail, som det er at passe på koden til din bruger!

Pas på din kode!

Giv aldrig din kode til nogen og lav den svær, så den ikke kan gættes. Det gælder både koden til din bruger på Netstationen og koden til din mail.

Svar ikke på snydebreve!

Svar aldrig på breve, der beder om din kode, ligemeget hvad der står i brevet. Mange hackere skriver falske breve, hvor de udgiver sig for at være Netstationen, Superbruger eller Viceværten. I brevene står der måske, at du har vundet en konkurrence, eller at vores server er gået ned og du skal sende kode og brugernavn. Netstationen beder aldrig om din kode. Du kan altid se i en brugers info om han/hun er superbruger. Kun hvis brugeren har et bestemt logo i profilen, er det en ansat - ellers er det en almindelig bruger.

Besøg aldrig snydesider!

Besøg aldrig snydesider. En snydeside er en side, der f.eks. lover gratis tøj, ting eller påstår, at du kan lære at hacke monetter. Tro ikke på det! Der er også snydesider, der prøve at få dig til at hente au2 eller NSC, men i stedet snupper de din kode. Er du i tvivl, om siden er en snyderside, så lad hellere være med at besøge den. Lige meget hvad der står på en side, må du aldrig indtaste dit kodeord!

S.M.A.R.T. reglerne

Regel #1 - Sæt grænsen!

Husk at det er dig, der sætter grænsen. Luk og sluk for computeren og mobil, hvis du føler dig utryg.

Regel #2 - Mød aldrig en chatven alene

Du skal give dine forældre besked, hvis du skal mødes med en chatven. Aftal at mødes om dagen på et sted, hvor der er andre mennesker. Gå aldrig alene til mødet.

Regel #3 - ikke personlige oplysninger

Giv aldrig en fremmed dit navn, telefonnummer, emailadresse, adresse, et billede af dig eller andre personlige oplysninger. Dine oplysninger kan blive misbrugt.

Regel #4 - Reager og gem beviserne

Reager hvis en situation er ubehagelig. Husk at gemme beviserne, hvis du har modtaget beskeder eller emails, så er det lettere for andre at hjælpe.

Regel #5 - Tal med en du stoler på

Husk det hjælper altid at tale med en, hvis du har oplevet noget ubehageligt. På https://redbarnet.dk/skole/sikkerchat/ kan du læse mere om at chatte sikkert på nettet, på mobilen og på diverse social medier. Test også dig selv og se hvordan du ville reagere i forskellige situationer. Du kan også få gode råd om mobning, netkærester m.m.

Sidst opdateret d. 10. januar 2021